Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTX660 głośno chodzi

Kycek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Boję się o moją kartę graficzną nVidia GTX660.

ogólnei mam dodatkowe chłodzenie na nią lecz tak czy tak przy dużym obciążeniu ma ona 70 stopni (max 72). I przy tym strasznie zaczyna wyć (chyba wiatraki)

Byłem w serwisie i powiedzieli że im nic się z nią nie działo przy testach. Tylko po 2 dniach znów jest to samo.

Jakieś pomysły czemu tak wyje? :D

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

no tk rozumiem to ale napewno nie powinno tak głośno.

Bo wiatraki jak chodza to jest szum a nie że zaczyna wyć jak głupia (takie lekkie piszczenie). i słychać w całym domu

Opublikowano

Pewnie speedfan jest ustawiony wysoko i wentylatory chodzą szybciej i powstaje głośne chodzenie.

Speedfan jest chyba dobrze ustawiony, tylko karta ma 70*C i wiatrak chodzi na maksymalnych obrotach. 

Zmień pastę termoprzewodzącą, ogarnij przewody w obudowie, wyczyść wszystko z kurzu i nasmaruj łożysko wentylatora (albo go wymień).

ㅈㅈ.

Opublikowano

pasta jest nowiutka od producenta. Przewody są ogarnięte i pospinane ładnie, kurzu brak.

Opublikowano

pasta jest nowiutka od producenta. Przewody są ogarnięte i pospinane ładnie, kurzu brak.

Nowiutka, od producenta, znaczy sylikonowa? Zmień ją. I nasmaruj łożysko w wentylatorze. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

no dobra kupię w któryś dzień pastę ;) Dzięki :)

I mam nadzieję że to pomoże :D

Opublikowano

Nikt nie zapytał o model karty, serio ? Podaj dokładny model czy chociaż producenta. Może masz jakieś szajsowate chłodzenie. Jeśli nie to stawiam na słabą obudowę. Karta nawet na słabej paście nie powinna się tak grzać, tym bardziej, że to nie jest ciepły model.

Opublikowano

ASUS GeForce GTX660 2GB 192bit DirectCu II OC (GTX660-DC2O-2GD5)

być może szajsowata obudowa bo QOLTEC PC Black 1330B + 425W SL

Opublikowano

Panie, zmień tą budę. W dodatku zasilacz no-name, inwestuj kasę póki twój sprzęt jeszcze działa. Karta jest w porządku, ASUS robi ciche chłodzenia, pasty wymieniać też raczej nie ma potrzeby.

Opublikowano

tak myślałem żeby obudowę zmienić. Jaką byś polecił?

Opublikowano

i tak chciałem wymienić obudowę bo na serio jak dotknę to mini piekarnik. W sygnaturce macie moje bebechy. Jakąś z lepszym chłodzeniem ^^ no i żeby miała front panel HD Audio. (Miło by było gdyby USB itp były na przodzie u góry obudowy)

Opublikowano

Z tańszych to może Zalman Z3 Plus, ma dość dużo wentylatorów w zestawie, jest w miarę przewiewna. Drożej masz Gelid'a Darkforce czy Corsair'a 200R, ewentualnie nowego Gladius'a X80.

Ale najpierw proponuję zmianę zasilacze na minimum Vero L1 500 czy Corsair VS 450. Możesz zawsze zdjąć bok obudowy, grafika od razu odetchnie.

Opublikowano

200R wygląda dość dobrze. No i przewiew to ona raczej ma :P

Opublikowano

@Endymion_ To kupie pierw gaśnicę i postawię przy PC :D

A tak na poważnie to która lepsza do tych 200zł. Bo więcej też nie chcę wydawać bo muszę dokupić RAMy i ogryginalną płytkę z os x xD

@TrueFaith

Nie chcę zdejmować bo i tak czyszczę ją czesto, gdyż mam w domu 2 koty i 2 psy. Dlatego nie chce żeby jakikolwiek włos się tam dostał

@Rocki star12

No właśnie tak do 200zł ^^

Opublikowano

@Azvell

Czytaj wszystkie posty a nie tylko pierwszy.

@TrueFaith

Nie chcę zdejmować bo i tak czyszczę ją czesto, gdyż mam w domu 2 koty i 2 psy. Dlatego nie chce żeby jakikolwiek włos się tam dostał

BTW. jak się ma

Zalman Z3 Plus ?

Bo niby jest okej ale ja tam nie wiem :D

Opublikowano

200R ma tylko 2 wentyle w zestawie, ale konstrukcyjne to znacznie lepsza buda niż Z3. Z3/Z9 Plus mają za to lepszy przewiew głównie przez więcej wentylatorów w zestawie.

Opublikowano

czyli którą najlepiej by było kupić do 200zł? Tak już ostatecznie :D

Opublikowano

Jeśli chcesz taniej, to polecam właśnie Zalman Z3 plus, aktualnie lider w tym przedziale cenowym. Jest mnóstwo recenzji tej obudowy w internecie, poszukaj sobie na yt.  Nie doczytałem co z zasilaczem, ale jeśli z tanich a dobrych to polecałbym Thermaltake Smart SE 530 w modularny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...